Welcome to Bestwine

Мерло

Мерло е най-важният сорт червено грозде за региона на Бордо, а днес е разпространен и в южна Франция. В Италия се отглежда в повече провинции от който и да е друг сорт, въпреки че далеч не надминава по качество и продуктивна площ италианските сортове като Барбера и Санджовезе. В Калифорния насажденията с Мерло нарастват на 4050 хектара. Още щом е представен в Австралия е бил забелязан. Мерло е устойчив на болести сорт, въпреки че изглежда е един от най-чувствителните към соленост сортове. Има средни по размер, три или пет делни листа често назъбени в основата на страничните синуси. Имат разположени нарядко власинки на туфи от долната си страна. Синусът на дръжката е U-образен. Чепките са средни по размер, цилиндрични, понякога крилати, рехави с малки, закръглени плодове. Реколтата обикновено е добра, но при неблагоприятни условия по време на цъфтежа, може да е много бедна. Виното произведено от Мерло има отличителен характер, близък до този на Каберне. Има хубав цвят, но е нежно и зрее по-бързо от вината Каберне. Въпреки че може и да не се купажира, то дава отлични вина в комбинация с Каберне от региона на Бордо.

Артикули 1 до 10 от общо 49

Задай в низходяща посока
на страница

Таблица  Списък 

Страница:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  1. Червено Вино, Хотово Чевено Кюве 2019, Либера Естейт, България

    Червено Вино, Хотово Чевено Кюве 2019, Либера Естейт, България

    Хотово е премиум бранда на Либера Естейт. За създаването на тези вина използвахме най-добрите грозда от масивите ни в едноименното село в Долината на Струма. Вината с марка Хотово са в лимитирани серии, за които използвахме първо зареждане френски бъчви, които да подчертаят облика на божествената напитка от този винарски край. Всяка бутилка е подписана от нашия консултант Живко Енчев, Сомелиер на годината 2017, за да гарантира произхода и качеството на виното. Не изневерихме и на стилът си да прилагаме и работим с местните сортове, та дори и да съчетаем цели три от тях в едно вино – Мелник бленд. Отлежаване в бъчви – 8 месеца Вижте повече
  2. Червено Вино, HARVEST Мерло 2016, Катаржина, България

    Червено Вино, HARVEST Мерло 2016, Катаржина, България

    Специално подбраният парцел Merlot e с площ 2.25ha и се характеризира с недоразвита средно излужена канелено горска почва и надморска височина 160m. Гроздето се бере ръчно в касетки и внимателно се селектира. Преди обработка гроздето се темперира в хладилна камера за около 20h. Следва сортирането му на сортировъчни линии, ронкане, отново сортиране и мачкане. При 70% от партидата aлкохолната ферментация се провежда във френски дъбови бъчви от по 400л, а за останалите 30% от нея, алкохолнта ферментация се осъществява във ферментатори от неръждаема стомана от по 10м³ и 15м³. Технологичният процес включва настойване на гроздовата каша при температура 7-10˚С, от 7 до 10 дни, ферментация при температура 27-29˚С от 7 до 9 дни и последваща мацерация с твърдите частици до 6 дни при температура 26-28˚С. За протичане на млечно-кисела ферментация виното е прехвърлено във френски дъбови бъчви от по 225л. 100% от купажа съзрява в дъбови бъчви за 10 месеца. Виното се характеризира с богат и наситен пурпурен цвят. Ароматът на виното съчетава концентрирани нотки на черни плодове, синя слива, сладко от череша, подправки, ванилия и землист тон. Вкус, включващ хармония от обем, сладост и кадифеност. Интензивен вкусов аромат и изключителна дължина. Много добре се съчетава с пикантни ястия, с ястия от едър дивеч или сушени меса. Подходящата температура за консумация е 18⁰-20⁰C Потенциал за отлежаване в бутилка – 15 години Вижте повече
  3. Червено Вино, LE ROUGE Мерло & Каберне Совиньон 2018, Катаржина, България

    Червено Вино, LE ROUGE Мерло & Каберне Совиньон 2018, Катаржина, България

    Гроздето се бере ръчно в касетки и внимателно се селектира. Преди обработка гроздето се темперира в хладилни камери за около 20h. Следва сортирането му на сортировъчни линии, ронкане, отново сортиране и мачкане. При 30% от партидата алкохолната ферментация се провежда във френски дъбови бъчви от по 400л, а за останалите 70% от нея алкохолната ферментация се осъществява във ферментатори от неръждаема стомана от по 10м3 и 15м3. Технологичният процес включва настойване на гроздовата каша при температура 7-10˚С, от 7 до 10 дни, ферментация при температура 27-29˚С от 7 до 9 дни и последваща мацерация с твърдите частици до 6 дни при температура 26-28˚С. За протичане на млечно-кисела ферментация виното е прехвърлено във френски дъбови бъчви от по 225л. 100% от купажа съзрява във френски дъбови бъчви за 10 месеца. Виното се характеризира с наситен червен цвят с виолетови нюанси. Виното има аромат на подправки, червени и черни горски плодове, преплетени с нотки на ванилия и шоколад. Вкусовият аромат съчетава сочен плод и елегантен френски дъб. Тялото е меко и хармонично и преминава в дълготраен и запомнящ се послевкус. Много добре се съчетава с печени червени меса, пикантни ястия или сушени меса. Подходящата температура за консумация е 18⁰-20⁰C Потенциал за отлежаване в бутилка – 10 години Вижте повече
  4. Червено Биовино, KATARZYNA BIO Мерло & Сира 2016, Катаржина, България

    Червено Биовино, KATARZYNA BIO Мерло & Сира 2016, Катаржина, България

    Katarzyna Estate е сертифицирана за преработка на биологично грозде и производство на биологично вино. При винификацията на на био грозде, най-важното е да няма пресичане с потока на конвенционалното грозде. Гроздето се бере ръчно в касетки и внимателно се селектира. Преди обработка гроздето се темперира в хладилни камери за около 20h. Следва сортирането му на сортировъчни линии, ронкане, отново сортиране и мачкане. Алкохолната ферментация се осъществява във ферментатори от неръждаема стомана от по 10м3 и 15м3. Технологичният процес включва настойване на гроздовата каша при температура 7-10˚С, от 7 до 10 дни, ферментация при температура 27-29˚С от 7 до 9 дни и последваща мацерация с твърдите частици до 6 дни при температура 26-28˚С. За протичане на млечно-кисела ферментация виното е прехвърлено във френски дъбови бъчви от по 225 л. Виното се характеризира с интензивен червен цвят с виолетови оттенъци. Концентриран и хармоничен аромат на зрели червени плодове, подправки, фини нюанси на класен френски дъб. Във вкуса виното се характеризира с обем, финес, закръглени танини, сочност и изразен вкусов аромат. Изцяло натуралният характер на виното се допълва от дългия и запомнящ се финал. Много добре се съчетава с червени меса, паста, топли предястия с пилешко месо. Подходящата температура за консумация е 18⁰-20⁰C 100% от купажа съзрява във френски дъбови бъчви за 9 месеца. Потенциал за отлежаване в бутилка – 10 години Вижте повече
  5. Червено Вино, QUESTION MARK Каберне Совиньон & Мерло 2016, Катаржина, България

    Червено Вино, QUESTION MARK Каберне Совиньон & Мерло 2016, Катаржина, България

    Нашият лозов масив имa два парцела със сортовете Cabernet Sauvignon и Merlot, с почви типични за района – канелена горска и надморска височина 120/130m. Качеството и характерът на тези лозя определят същността на това емблематично за Katarzyna Estate вино. Гроздето се бере ръчно в касетки и внимателно се селектира. Преди обработка гроздето се темперира в хладилна камера за около 20h. Следва сортирането му на сортировъчни линии, ронкане, отново сортиране и мачкане. При 70% от партидата aлкохолната ферментация се провежда във френски дъбови бъчви от по 400л, а за останалите 30% от нея, алкохолнта ферментация се осъществява във ферментатори от неръждаема стомана от по 10м³ и 15м³. Технологичният процес включва настойване на гроздовата каша при температура 7-10˚С, от 7 до 10 дни, ферментация при температура 27-29˚С от 7 до 9 дни и последваща мацерация с твърдите частици до 6 дни при температура 26-28˚С. За протичане на млечно-кисела ферментация виното е прехвърлено във френски дъбови бъчви от по 225л. 100% от купажа съзрява в дъбови бъчви за 9-10 месеца. Виното се характеризира с интензивен, наситено червен цвят с виолетови оттенъци. Носът е експлозия от подправки, дим, зрели горски плодове и изящно вплетена дървесина. Виното е пленяващо и обемно, тялото е кадифено с нотки на ванилия, шоколад и узрели боровинки. Дългият финал и елегантен послевкус придават класата на това незабравимо вино. Много добре се съчетава с ястия от едър дивеч, зрели сирена или печени червени меса. Подходящата температура за консумация е 18⁰-20⁰C Потенциал за отлежаване в бутилка – 15 години Вижте повече
  6. Червено Вино, KATARZYNA RESERVE Каберне Совиньон & Мерло 2012, Катаржина, България

    Червено Вино, KATARZYNA RESERVE Каберне Совиньон & Мерло 2012, Катаржина, България

    Гроздето, което подбираме за това вино е много различно. Сортът Cabernet Sauvignon се намира в най-ниската точка на нашия масив, a сортът Syrah в най-високата. Интересното е, че почвата и на двете места е една и съща – средно излужена канелена горска. Гроздето се бере ръчно в касетки и внимателно се селектира. Преди обработка гроздето се темперира в хладилна камера за около 20h. Следва сортирането му на сортировъчни линии, ронкане, отново сортиране и мачкане. При 100% от партидата aлкохолната ферментация се провежда във френски дъбови бъчви от по 400л. Технологичният процес включва настойване на гроздовата каша при температура 7-10˚С, от 7 до 10 дни, ферментация при температура 27-29˚С от 7 до 9 дни и последваща мацерация с твърдите частици до 6 дни при температура 26-28˚С. За протичане на млечно-кисела ферментация виното е прехвърлено във френски дъбови бъчви от по 225л. Съзряване на виното в бутилка за 12-24 месеца. Виното се характеризира с наситен червен цвят с виолетов оттенък. Комплексен нос на зрели черни плодове, дребни горски плодове, подправки, шоколад и елегантен френски дъб. Заоблено, мощно тяло със зрели танини и дълъг, пикантен финал със спомен за мекота и сладост. Много добре се съчетава с ястия от дивечово месо, деликатесни ястия и шоколадови десерти. Подходящата температура за консумация е 18⁰-20⁰C Потенциал за отлежаване в бутилка – 15 години Вижте повече
  7. Розе, МЕЗЕК Мерло/Малбек/Сира 2019, Катаржина, България

    Розе, МЕЗЕК Мерло/Малбек/Сира 2019, Катаржина, България

    Чрез вината от серия MEZZEK, технолозите ни правят един нов прочит на сортовете като подчертават още повече техните индивидуални характеристики. Голямото предимство на избата е, че екипът работи и разполага с много и най-вече различни като качества и специфика площи в лозовите ни масиви, което дава възможност да се направи селектиран подбор на най-доброто грозде от съответния сорт. Гроздето се бере ръчно в касетки и внимателно се селектира. Преработва се по технология, която включва темперирането му в хладилна камера за 20h до температура 10-12⁰C, сортиране, ронкане, смачкване, отцеждане и пресоване. Следва бистрене на мъстта и алкохолна ферментация при температура 14-17⁰C Виното се характеризира с нежен цвят на сьомга с лек розов отенък. Аромат на тропически и цитрусови плодове. Вкусът на виното е балансиран, елегантен, с плодов вкусов аромат, приятна свежест и запомнящ се финал. Много добре се съчетва със свежи салати, с плодове, пресни сирена, морски риби и плодови десерти. Подходящата температура за консумация е 14⁰-16⁰C Вижте повече
  8. Червено Вино, Мерул Мерло 2016, Румелия, България

    Червено Вино, Мерул Мерло 2016, Румелия, България

    Гроздето за това класно младо вино “ Мерул” Мерло е грижливо подбрано от лозовите масиви на Тракийската низина и чрез умело съчетаване на местните традиции и съвременните технологии създадохме вино с дълбок рубинен цвят,богат аромат на зрели черни плодове , балансиран мек вкус и подобаващо дълъг завършек. Много добро както за консумация в момента, така и за отлежаване. Добър избор на компания за това вино е дребният пернат дивеч (фазани, яребици…), червени печени меса (на фурна, на скара или на барбекю), а ако избирате подходящо сирене заложете на необработените пресовани сирена – Ементал, Комте, Грюер. Насладете им се при температура между 15 и 17°С. Вижте повече
  9. Червено Вино, Мерул Сира 2014, Румелия, България

    Червено Вино, Мерул Сира 2014, Румелия, България

    Червено сухо вино с впечатляваща плътност и наситен мастилено виолетов цвят. В комплексния но се откриват зряла череша, печена синя слива, сладки подправки и билки. Хармоничния вкус оставя чуство за сладост, топлина и свежест. Фино вино, подходящо за консумация при температура 16-18 градуса с местни ястия и зрели сирена. Виното се съчетава добре със силно ароматни-вкусови храни, с по-високо ниво на мазнини. Печено на грил или на фурна, ястия със сосове, дивеч, птици, гъби (включително и трюфели) и субпродукти като дробчета, воденички и сърца. От сирената добър избор са Tomme и Cantal. Определено тези вина имат нужда от повече време за да доразвият и омекотят характера си в бутилката. Препоръчва се консумацията им да не е по-рано от четвъртата година от бутилирането им. Най-подходящата температура за консумацията им е между 15 и 18°С. Вижте повече
  10. Червено Вино, Мерул Селекция Мавруд/Мерло/Каберне Совиньон 2015, Румелия, България

    Червено Вино, Мерул Селекция Мавруд/Мерло/Каберне Совиньон 2015, Румелия, България

    Великолепно съчетание на древния български сорт Мавруд с класическите Мерло и Каберне Совиньон. Вино с приятен рубинено – червен цвят, нежен аромат на зрели червени плодове, кадифено тяло и свеж елегантен вкус с подобаващ завършек. Вижте повече

Артикули 1 до 10 от общо 49

Задай в низходяща посока
на страница

Таблица  Списък 

Страница:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5