Welcome to Bestwine

Шардоне

За да се предпазим от объркване с Пино Блан, трябва да отбележим че Шардоне, а не Пино Шардоне е официалното име на този сорт във Франция и Калифорния - двете страни в които е най-широко разпространен. Насажденията във Франция са нараснали от 7325 хектара до 19 870 хектара между 1958 и 1988 година, повечето насаждения се намират в регионите на Бургундия и Шампан. В Австралия от много години е имало малки площи засадени с Шардоне, но сорта набира популярност едва в близкото минало. Листатa са със средна големи, плътни, релефни и имат склонността да се завиват по краищата, обикновено са съвсем леко загатнато триделни, и практически нямат мъх от долната страна. Синусът на дръжката има формата на лира и е много характерно пресечена на мястото където се съединяват вените в основата. Чепките на Шардоне са сравнително дребни, цилиндрични, добре запълнени до сбити с по едно крило и малки, закръглени плодове. Шардоне се използва за направата на превъзходните бели вина на Бургундия и Шабла, освен това е един от основните сортове отглеждан в Шампан. В Калифорния сорта е разпространен заради издържливостта му в по-прохладни климатични условия.

Артикули 1 до 10 от общо 32

Задай в низходяща посока
на страница

Таблица  Списък 

Страница:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  1. Бяло Вино, Шардоне 2014 Медала Реал, Санта Рита, Чили Промо

    Бяло Вино, Шардоне 2014 Медала Реал, Санта Рита, Чили

    Регион: долината Лейда Лозята са засадени през 1998 г. върху почви с гранитно-глинеста текстура на основата на 60-80 см под дъното. Близостта на Тихия океан произвежда силно морско влияние с сутрешна мъгла и морски бриз, които умеряват дневните високи температури. Освен това не позволява на нощните температури да падат толкова рязко, както в Централната долина. Резитбата на лозята включва премахване на нежелани издънки в началото на сезона и кършене на листата на ниво грозде непосредствено след цъфтежа, за да се запази добрата осветеност и да се насърчи доброто узряване и развитието на вкуса. Общият добив е 4500 кг / хектар. Гроздето се рони преди пресоване и сокът се декантира студено в продължение на 12 часа и след това се отделя от грубите утайки с високо ниво на мътност. Задължително се поддават на подбрани дрожди и веднага се прехвърлят в дъбови бъчви за ферментиране. Температурата на ферментация се контролира само от стайната температура и може да достигне до 20 ° С. След като ферментацията приключи, виното остава в бъчвите в продължение на 8 месеци със седмично батониране (разбъркване на утайка), два пъти. Дълбок, зеленикавожълт цвят. Интензивен букет, който съчетава минерални нотки с леки цитрусови плодове, нектарини, ядки и нотка на дъб. Вкусът се откроява с освежаващата си киселинност, която балансира добре с плодовостта, доброто тяло, копринената текстура и дължината на виното. Вижте повече

    Нормална цена: 22,90 лв.

    Special Price 17,90 лв.

  2. Бяло Пенливо Вино, Брют Зеро, Едоардо Миролио, България

    Бяло Пенливо Вино, Брют Зеро, Едоардо Миролио, България

    Цвят: Бледожълт цвят със зелени нюанси. Аромат: Интензивен и нежен, с аромат на плодове (лимон, бели плодове) и козуначени кифлички. Вкус: Кадифена ефервесцентност, подчертано закръглено тяло, приятен вкус. Добре балансирано вино със силно изразена свежест и елегантност, приятен минерален характер. Отлежаване: Минимум 24 месеца с дрождите. Съчетание с храни: Подходящо за аперитив, рибни ястия и бели и жълти сирена. Вижте повече
  3. Бяло Вино, Ривърсайд Шардоне 2018, Манастира, България

    Бяло Вино, Ривърсайд Шардоне 2018, Манастира, България

    Виното е с наситен лимонен цвят и интензивен аромат на тропически плодове, праскова и пъпеш. Добре балансирано, плътно, хармонично тяло и елегантен финал. Да се сервира: 10 -12 С. Препоръчителна консумация: плодове, риба, морски дарове и бели меса. Вижте повече
  4.  Бяло Вино, Монограм Шардоне Barrel Fermented 2018, Вила Юстина

    Бяло Вино, Монограм Шардоне Barrel Fermented 2018, Вила Юстина

    Интензивен златист цвят с топли оттенъци. Изтънчен и комплексен нос с акценти на ядки, масло и сладка ванилия. Плътно тяло с приятна свежест и галеща текстура. Винификация: Прави се първична селекция на гроздето още на лозовия масив, а след това втора селекция на сортиращата маса. Ронканите и смачкани зърна се пресоват в пневматична преса след известно настойване с ципите при ниска температура. Ферментацията се провежда във френски дъбови бъчви с последващо отлежаване в тях за 6 месеца.Виното отлежава в бутилка няколко месеца преди да бъде пуснато на пазара. Храна и вино: Морски дарове: фини богати риби, като калкан, печени черупчести като омар и миди. Месо: телешки пържоли с гъби или пилешки гърди, запечени с вино. Сирене: чедър, камембер или меки сирена с бяла или червена коричка. Награди: Chardonnay du Monde , France – Gold medal for vintage 2016 Chardonnay du Monde , France -Silver medal for vintages 2013 and 2017 Chardonnay du Monde 2015, France –Golden medal for vintage 2012 Chardonnay du Monde 2014, France-Bronz medal for vintage 2011 Víno a Delikatesy 2013, Czech Republic – Golden medal for vintage 2011 Balkans International Wine Competition 2013, Bulgaria– Golden Medal for vintage 2011 Wine Index 2014, Bulgaria– “VIP Collection” for vintage 2012 Wine Index 2013, Bulgaria – “Golden Collection” for vintage 2011 Wine Index 2015, Bulgaria-Golden medal for vintage 2011 Вижте повече
  5. Бяло Вино, Катлея Совиньон Блан & Шардоне 2018, Ейнджълс Естейт, България

    Бяло Вино, Катлея Совиньон Блан & Шардоне 2018, Ейнджълс Естейт, България

    Климат и почви: Умереноконтинентален, с продължителност на слънчевото греене над 3000 часа през годината и над 110 ясни дни. Горещо сухо лято с топли нощи. Мека и топла зима. Без пролетни измръзвания и слани. Песъкливи и песъкливо - глинести, глинесто - варовикови. Винификация: Охладеното грозде преминава през вибрационна маса за ръчен подбор на чепките. Ронкано гроздето се преглежда на лентова сортировъчна маса и постъпва в 3 куб. м. пневматична "инертис" преса където цели зърната се пресоват до1,2 Bar. Гроздовият сок се бистри и залага за алкохолна ферментация при температура от 12 15o С. Следферментативно отлежаване в нови дъбови бъчви. Избистряне и стабилизация. Дегустационни характеристики: Това вино радва с искрящ лунен цвят с живи зеленикави отблясъци. Виното съчетава свеж и летни аромати на цитруси и екзотични плодове, сочна праскова и цветя . Това богатство ще Ви поглези и във вкуса, където ще откриете още и нотка лимонена свежест. Вижте повече
  6. Бяло Вино, Мерул Шардоне 2017, Румелия, България

    Бяло Вино, Мерул Шардоне 2017, Румелия, България

    Атрактивно бяло вино със сламено жълт цвят и зеленикави отблясъци. Притежава изразителен аромат от екзотични плодове с акценти на грейпфрут, праскова и зелена ябълка. Плътно и заоблено в устата с oтлична сочност и много добре узрял плод. Приятен дълъг финал със спомен за цитруси. Може да се консумира с рибни блюда и предястия. Температура за сервиране 8 -10° С. Храни от най-различни стилове и различни нива на комплексност се съчетават перфектно с това вино. Все пак изключително ароматните храни не се препоръчват. Добър избор е морската храна, като ракообразни, печена на фурна или на скара риба, паста с морски дарове, а от сирената се препоръчват по твърдите и ароматни кози сирена. Вижте повече
  7. Бяло Вино, CHEVAL De KATARZYNA Шardone 2018, Катаржина, България

    Бяло Вино, CHEVAL De KATARZYNA Шardone 2018, Катаржина, България

    Вината от серия CHEVAL De KATARZYNA са чистосортови и могат да бъдат определени като типични представители на тероарните вина. Те се характеризират с една неповторимост и носят белези, които ги отличават от всяко друго вино. При тези вина технолозите имат минимална намеса, защото основната им цел е тероарът максимално да се изяви и да остави ясен отпечатък върху развитето на сорта. Например във вкуса може да се усеща кремък, минерали, соли (според почвата и слънцето), специфични аромати на конкретни билки и растения (според мястото) и т.н. Гроздето се бере ръчно в касетки и внимателно се селектира. Преработва се по класическа технология, която включва темперирането му в хладилна камера за 20h до температура 10-12⁰C, сортиране, ронкане, смачкване, настойване, отцеждане и пресоване. Следва бистрене на мъстта и алкохолна ферментация при температура 15-19⁰C. Виното се характеризира с интензивен жълт цвят със зелен нюанс. Аромат на зрели, жълти и цитрусови плодове с приятни, фини нотки на дъб. Виното е обемно и балансирано във вкуса. Финалът е мек и дълготраен с приятна свежест. Много добре се съчетава с различни салати, паста, лазаня, пушени риби – пъстърва, бели меса. Подходящата температура за консумация е 12⁰-14⁰C Вижте повече
  8. Бяло Вино, KATARZYNA Шардоне 2019, Катаржина, България

    Бяло Вино, KATARZYNA Шардоне 2019, Катаржина, България

    Лимитирано производство от 5000 бутилки. Гроздето се бере ръчно в касетки и внимателно се селектира. Преработва се по класическа технология, която включва темпериране на гроздето в хладилна камера за 20h до температура 10-12˚С, сортиране, ронкане, смачкване, настойване, отцеждане и пресоване. Следва бистрене на мъстта и алкохолна ферментация при температура 15-19˚С. В тази схема се включва алкохолна ферментация и съзряване във френски дъбови бъчви. 100% от партидата, отлежава във френски дъбови бъчви за период от 8 месеца.мана. Виното се характеризира с интензивен жълто-зелен цвят. Концентриран и хармоничен аромат на тропически плодове, ядки и препечен хляб. Балансиран и елегантен вкус, характеризиращ се с умерена свежест. Вкусовият аромат кореспондира напълно с ароматния профил. Финалът на виното оставя дълготраен послевкус. Много добре се съчетава с отлежали сирена, бели меса, рибни ястия, топли салати. Подходящата температура за консумация е 12⁰-14⁰C Потенциал за отлежаване в бутилка – 7 години Вижте повече
  9. Бяло Вино, THE ESTATE Шардоне 2018, Катаржина, България

    Бяло Вино, THE ESTATE Шардоне 2018, Катаржина, България

    Серията THE ESTATE са вина, които се отличават с идентиността на тероара и разкриват напълно качеството на гроздето. За това вино е използвано Chardonnay, подбрано от точно определено място в нашия лозов масив, парцел № 45, който е изобразен и на картата в самия етикет. ГГроздето се бере ръчно в касетки и внимателно се селектира. Преработва се по класическа технология, която включва темпериране на гроздето в хладилна камера за 20h до температура 10-12˚С, сортиране, ронкане, смачкване, настойване, отцеждане и пресоване. Следва бистрене на мъстта и алкохолна ферментация при температура 15-19˚С. В тази схема се включва алкохолна ферментация и съзряване във френски дъбови бъчви. 100% от партидата, отлежава във френски дъбови бъчви за период от 8 месеца. Виното се характеризира с интензивен жълто-зелен цвят. Концентриран и хармоничен аромат на бели и тропически плодове, ядки, ванилия и препечен хляб. Балансиран и елегантен вкус, характеризиращ се със синхрон между сладост, киселини и обем. Вкусовият аромат кореспондира напълно с ароматния профил, което е характерно за едно първокласно вино. Гроздовият послевкус допълва и завършва цялостното положително впечатление. Много добре се съчетва с отлежали сирена, бели меса, рибни ястия, топли салати. Подходящата температура за консумация е 12⁰-14⁰C Потенциал за отлежаване в бутилка – 5 години Вижте повече
  10. Розе, Специална Селекция Ориндж Гардън 2017, Боровица, България

    Розе, Специална Селекция Ориндж Гардън 2017, Боровица, България

    Ексклузивно Предложение вино с работен етикет, бутилирано от избрани бъчви. Вино, получено от сорта Шардоне, отгледано върху богата на варовик и наноси почва на 6 милиона години, произведено по случайност през 2008 година за първи път. Изба Боровица вече 10 години произвежда този нов стил вино – ОРАНЖЕВО ! Създадено по познатата технология, като времето за настойване е невероятно кратко, поради бързото получаване на необходимия цвят. Комбинацията на избрания клон Шардоне и тероар е причина за едно от най-нежните оранжеви вина, заради по- малкото съдържание на феноли и други вещества, екстрахирани при класическия технологичен режим. Новите аромати на този нов стил вино, а именно – хвойна, нарцис, натъртена ябълка и дългото ехо в послевкуса, правят това вино разбираемо за съвременния начин на живот. Вижте повече

Артикули 1 до 10 от общо 32

Задай в низходяща посока
на страница

Таблица  Списък 

Страница:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4