Welcome to Bestwine

Совиньон Блан

Със своите засадени 12 000 хектара през 1988 година, Совиньон Блан се нарежда на пета позиция сред белите винени сортове засаждани във Франция. Площите са се увеличили чувствително след 1958 година, когато Совиньон Блан достига осемнадесето място сред най-засажданите сортове в световен мащаб. Основните насаждения са в региона на Бордо, където се използва като малък, но важен партньор на Семийон. Има и няколко хиляди хектара Совиньон Блан в северна Италия, Калифорния, Чили, Австралия. Совиньон Блан е устойчив на болести сорт, който расте сравнително изправен. Има груби, релефни от три до петделни листа, които се различават от тези на Семийон по по-закръглените си зъбци, малко повече са окосмени от долната си страна и са някак по-светло зелени и по-набръчкани на вид от тези на Семийон. Плодовете са къси, овални и зеленикаво-жълти на цвят. В по-прохладни климатични условия, подобно на тези в долината Лоара, от Совиньон Блан се произвеждат вина със силни сортови характеристики. Това се вижда и при вината от по-хладните региони на Австралия, а неизвестността на сорта най-вероятно спъва неговото приемане и утвърждаване като сорт. Сортовите характеристики не са толкова силно осезаеми в по-топлите местности, където от Совиньон Блан се получават приятни и освежаващи, кисели вина.

Артикули 1 до 10 от общо 16

Задай във възходяща посока
на страница

Таблица  Списък 

Страница:
  1. 1
  2. 2
  1. Бяло Вино, Совиньон Блан Резерва 2014, Санта Рита, Чили

    Бяло Вино, Совиньон Блан Резерва 2014, Санта Рита, Чили

    Регион: 85% долина Касабланка / 15% долина Лейда Прохладен климат, който има морско влияние, причинено от крайбрежния бриз, поради местоположението и топографията, които действат като модериращи сили на топлинните условия. Средните температури през лятото достигат 25 C, а годишните средни са 14.4 C. Валежите са концентрирани между месеците май-октомври с годишна средна стойност 450 мм. Почвата е от алувиален произход с много фина глинеста текстура, висока пропускливост и ограничено задържане на влажност. 20% от гроздето се мацерира студено в продължение на 18 часа при температура под 5 ° С. Останалото се смачква и веднага се пресова. Свободно движение и ниско налягане бяха използвани за производството на нивото на резервата, за да се осигури висока концентрация на плодове и добър баланс на киселинност, което е от съществено значение за този стил на свеж и хрупкав совиньон блан. Добре ферментиралата финна мъст позволява добро развитие и задържане на плодовостта. Прикагат се ниски температури (10-11 C) върху утайките преди да се отделят. Това вино има блестящо жълт цвят със зелени нюанси. Неговият интензивен аромат е ароматна смес от цитрусови плодове и маракуя с тревист фон, характерен за този сорт. Върху небцето е концентрирано, с приятна киселинност, която подчертава свежестта, твърдата му структура и отличната устойчивост. Вижте повече

    Нормална цена: 17,90 лв.

    Special Price 12,50 лв.

  2. Бяло Вино, Специална Колекция Бел Муж 2017, Боровица, България

    Бяло Вино, Специална Колекция Бел Муж 2017, Боровица, България

    Ексклузивно Предложение вино с работен етикет, бутилирано от избрани бъчви. Едно бяло вино ,което повтаря звученето и физиономията на вината от преди години. Едно вино, побратим на предястие от прясно сирене от северозапада със същото име. Така както се е правило бялото вино в района на Боровица. Това е в унисон с разбирането ни за правене на естествени и натурални вина, така както са се правели от нашите родители, или ТАКОВА, КАКВОТО Е! Не се използват консерванти и охлаждащи системи, които стресират и уеднаквяват вината. Бавна и тиха ферментация, в малки неръждаеми съдове с естествени дрожди. Различните сортове правят виното богато, дълбоко, многопластово и неповторимо. Вино, което задоволява всичките ни рецептори. Купаж от Рикат/Шардоне/Совиньон Блан/Вионие Вижте повече
  3. Бяло Вино, Специална Колекция Наследството на Оги 2017 , Боровица, България

    Бяло Вино, Специална Колекция Наследството на Оги 2017 , Боровица, България

    Ексклузивно Предложение вино с работен етикет, бутилирано от избрани бъчви. Eдно прекрасно вино, направено в чест на нашия незабравим колега – Огнян Цветанов. Със специфичната усмивка с шеговит тон, той мечтаеше за комбинацията между местен сорт и благородните френски сортове. Така се разработи това вино, в което се търсеше не толкова сортовата комбинация, а получаването на хармонично вино. Търсенето на различното вино, особено при вина с ярки тероарни, „родилни белези“, оправдава труда, времето и постиженията. Купажирането на Рикат, Шардоне, Совиньон блан и Вионие, получени на висока надморска височина, отлежали в български дъбови бъчви, даде на виното сила, елегантност, хармония и баланс. Вижте повече
  4. Бяло Вино, LE BLANC Совиньон Блан 2019, Катаржина, България

    Бяло Вино, LE BLANC Совиньон Блан 2019, Катаржина, България

    Гроздето се бере ръчно в касетки и внимателно се селектира. Преди обработка гроздето се темперира в хладилна камера за около 20h. Следва сортирането му на сортировъчни линии, ронкане, отново сортиране и мачкане. При 70% от партидата aлкохолната ферментация се провежда във френски дъбови бъчви от по 400л, а за останалите 30% от нея, алкохолнта ферментация се осъществява във ферментатори от неръждаема стомана от по 10м³ и 15м³. Технологичният процес включва настойване на гроздовата каша при температура 7-10˚С, от 7 до 10 дни, ферментация при температура 27-29˚С от 7 до 9 дни и последваща мацерация с твърдите частици до 6 дни при температура 26-28˚С. За протичане на млечно-кисела ферментация виното е прехвърлено във френски дъбови бъчви от по 225л. 100% от купажа съзрява в дъбови бъчви за 10 месеца. Гроздето се бере ръчно в касетки и внимателно се селектира. Преработва се по класическа технология, която включва темпериране на гроздето в хладилна камера за 20h до температура 10-12˚С, сортиране, ронкане, смачкване, настойване, отцеждане и пресоване. Следва бистрене на мъстта и алкохолна ферментация при температура 14-18˚С. Съзряването се осъществява в съдове от неръждаема стомана. Виното се характеризира със средно интензивен, искрящ жълто-зелен цвят. В аромата се усеща зелена чушка, цитруси, трева и леко долавящ се нюанс на жълти плодове. Вкусът се отличава с баланс между сладост, свежест и финост, а послевкусът е дълготраен и запомнящ се. Много добре се съчетва с пресни сирена, свежи салати, рибни ястия и плодови десерти. Подходящата температура за консумация е 12⁰-14⁰C Потенциал за отлежаване в бутилка – 5 години Вижте повече
  5. Бяло Вино, CHEVAL De KATARZYNA Совиньион Блан 2019, Катаржина, България

    Бяло Вино, CHEVAL De KATARZYNA Совиньион Блан 2019, Катаржина, България

    Вината от серия CHEVAL De KATARZYNA са чистосортови и могат да бъдат определени като типични представители на тероарните вина. Те се характеризират с една неповторимост и носят белези, които ги отличават от всяко друго вино. При тези вина технолозите имат минимална намеса, защото основната им цел е тероарът максимално да се изяви и да остави ясен отпечатък върху развитето на сорта. Например във вкуса може да се усеща кремък, минерали, соли (според почвата и слънцето), специфични аромати на конкретни билки и растения (според мястото) и т.н. Гроздето се бере ръчно в касетки и внимателно се селектира. Преработва се по класическа технология, която включва темперирането му в хладилна камера за 20h до температура 10-12⁰C, сортиране, ронкане, смачкване, настойване, отцеждане и пресоване. Следва бистрене на мъстта и алкохолна ферментация при температура 15-19⁰C. Виното се характеризира с приятен жълто зелен цвят, който се съчетава с концентриран свеж аромат с нотки на цитрус, зелена чушка и зелена праскова. Мекотата във вкуса се допълва от цитрусова свежест. Елегантност и финес впечатляват във финала и послевкуса на виното. Много добре се съчетава с пресни сирена, свежи салати, рибни ястия и плодови десерти. Подходящата температура за консумация е 12⁰-14⁰C Вижте повече
  6. Бяло Вино, Катлея Совиньон Блан & Шардоне 2018, Ейнджълс Естейт, България

    Бяло Вино, Катлея Совиньон Блан & Шардоне 2018, Ейнджълс Естейт, България

    Климат и почви: Умереноконтинентален, с продължителност на слънчевото греене над 3000 часа през годината и над 110 ясни дни. Горещо сухо лято с топли нощи. Мека и топла зима. Без пролетни измръзвания и слани. Песъкливи и песъкливо - глинести, глинесто - варовикови. Винификация: Охладеното грозде преминава през вибрационна маса за ръчен подбор на чепките. Ронкано гроздето се преглежда на лентова сортировъчна маса и постъпва в 3 куб. м. пневматична "инертис" преса където цели зърната се пресоват до1,2 Bar. Гроздовият сок се бистри и залага за алкохолна ферментация при температура от 12 15o С. Следферментативно отлежаване в нови дъбови бъчви. Избистряне и стабилизация. Дегустационни характеристики: Това вино радва с искрящ лунен цвят с живи зеленикави отблясъци. Виното съчетава свеж и летни аромати на цитруси и екзотични плодове, сочна праскова и цветя . Това богатство ще Ви поглези и във вкуса, където ще откриете още и нотка лимонена свежест. Вижте повече
  7. Бяло Вино, Ривърсайд Совиньон Блан 2018, Манастира, България

    Бяло Вино, Ривърсайд Совиньон Блан 2018, Манастира, България

    Виното е с красив лимоненозелен блед цвят. Ароматът е интензивен доминиран от зелена ябълка, лайм, грейпфрут. Вкусът е добре балансиран, с дълъг сортов аромат на финала. Да се сервира: 10 -12 С. Препоръчителна консумация: плодове, риба, морски дарове и бели меса. Вижте повече
  8. Бяло Вино, Совиньон Блан Single Vineyard 2020, Ямантиеви, Ивайловград

    Бяло Вино, Совиньон Блан Single Vineyard 2020, Ямантиеви, Ивайловград

    Кристален, искрящ сламено-златист цвят със зеленикави нюанси. Наситен аромат на тропически плодове - папая, манго и грейпфрут, акценти на пролетни треви и билки. Комплексно, леко до средно плътно тяло, характерната за сорта совиньон блан. Температура на сервиране - добре изстудено! Вижте повече
  9. Бяло Вино, Ейнджъл Совиньон Блан 2019, Ейнджълс Естейт, България

    Бяло Вино, Ейнджъл Совиньон Блан 2019, Ейнджълс Естейт, България

    Климат и почви: Умереноконтинентален, с продължителност на слънчевото греене над 3000 часа през годината и над 110 ясни дни. Горещо сухо лято с топли нощи. Мека и топла зима. Без пролетни измръзвания и слани. Песъкливи и песъкливо - глинести, глинесто - варовикови. Винификация: Охладеното грозде преминава през вибрационна маса за ръчен подбор на чепките. Ронкано гроздето се преглежда на лентова сортировъчна маса и постъпва в 3 куб. м. пневматична "инертис" преса където цели зърната се пресоват до 1,2 Bar. Гроздовият сок се бистри и залага за алкохолна ферментация при температура от 12 15oС. Избистряне и стабилизация. Дегустационни характеристики: Искрящ лунен цвят с характерни зелени акценти. Вино, радващо с екплозивно богатсво на аромата, в който се преплитат финни растителни и цветисти нюанси, напомнящи на акация, розов грейпфрут и лимонова трева. Вкусът е свеж и балансиран със запомнящ се плодов финал. Вижте повече
  10. Бяло Вино,, Совиньон Блан, 2020, Петер Цемер, Италия

    Бяло Вино,, Совиньон Блан, 2020, Петер Цемер, Италия

    Присаден върху бавнорастящ корен и традиционна формировка Guyot, този Совиньон Блан процъфтява на височина 450 m. в Почи ди Салорно. Благоприятното разположение на лозята, много ниският добив и топлите дни и прохладните нощи осигуряват идеалната основа за узряване на гроздето. Добив на хектар: 65 хл. Винификация: Гроздето се се пресова и чепките се отстраняват в пневматична преса. Преди да се пресова, се извършва 8 - 10 часова студена мацерация, за да се повиши плодовитостта на виното. След това гроздето се притиска леко и се избистря чрез естественото утаяване. Алкохолната ферментация се провежда с чисти щамове дрожди при контролирана температура от 19 ° С Характерни свойства: Деликатно, ароматно бяло вино, което поради приятна киселинност може да се съхранява за дълъг период, развиващо интересен и балансиран нос. Цвят: зеленикаво жълто до сламено жълто Букет: нотки на коприва, мед, пиперка, и бъз Аромат: богат и хармоничен, плодов с трайна киселинност Подходящи храни: предястия, аспержи, рибни ястия и зеленчукови супи Температура на сервиране: 10 – 12 ° c (50 – 54 ° f) Потенциал за стареене: 3-5 години Вижте повече

Артикули 1 до 10 от общо 16

Задай във възходяща посока
на страница

Таблица  Списък 

Страница:
  1. 1
  2. 2