Welcome to Bestwine

Винени празненства в Светa

Винени празници и фестивали се провеждат в много страни, предимно в тези със силно винопроизводство и традиции в него. В Европа това са най-вече Франция, Италия, Испания, Португалия; в Германия също, но тук преобладават празненства, свързани с бирата; интересни и с добри традиции са празненствата в Молдова. Винен фестивал се провежда дори в Кипър, който не се слави особено с производството на много добри вина. В Америка винените празненства се характеризират със зрелищност, атрактивност и мащабност – популярни са винените фестивали в Аржентина, празненствата в Чили, Калифорнич. Виното празнуват атрактивно и в Австралия.

ВИНЕНИ ПРАЗНИЦИ В МОЛДОВА

За молдованите от години ( и до сега) гроздът е отъждествяван с бисери, съкровище, символ е на благополучие. Дори контурите на географските граници на тази страна напомнят грозд. През втората седмица на м. Октомври ежегодно се провежда в цялата страна голям празник – „Национален ден на виното“ („Sarbatoarea Vinului”). Позветен е на „новото вино“ и е особено разпространен във винарските региони, където от древността винопроизводителите имат свои традиции, обичаи, история. Грозде и Молдова за тях са неделими. Силно развитие на лозарството и винопроизводството има още при образуването на феодалната молдовска държава (1359 г.).

С виното са свързани не малко легенди, най-популярната от които е за щъркелите с гроздовете в клюновете им. В Молдова приготвят виното основно през м. Октомври. Затова и този месец наричат „Месяц Ковша“. „Кеуш“ – това е кръгъл дървен съд с дръжки – неотменен инвентар на всеки селски винар и служи за загребване на джибрите, на утайката, на кипналото вино. От него стопанинът опитва „как върви“ виното.

Във всеки селски дом приготвяли ( и все още приготвят) вино. Обичай било при приготвяне на новото вино, стопанинът да излезе през портата на дома си и да черпи всеки минаващ. Никой нямал право да отказва. Първият почерпен е трябвало да задържи в устата си глътката вино, да помълчи, „да слуша“ виното и след това да се обърне към стопанина с някакво пожелание. Стопанинът го помни, защото много дръжи на него. Имало и друг обичай – около бъчвата-чудо се събират роднините, избира се „виночерпец“, кокто налива от „кипналото“ вино в специален дървен съд с дръжки и черпи, застаналите в кръг гости. Всеки влязъл в дома през този ден е добре дошъл.

Обичаят е съпровеждан от песни и танци – до полунощ. Още в средата на миналия век тук имали специални инструменти и съдове за винопроизводство. Набираното грозде изсипвали в големи дървени корита, където го мачкали с трироги дървени вили, а после – и с крака. В селата и градовете съхранявали виното в погреби, а богатите – в дълбоки подземия с каменни сводове.

Един от най-големите винени празници в Молдова е Националният ден ан виното. Той е значима предпоствака за реализиране на винен туризъм. Съпроведен е със зрелищни прояви – винени шествия, паради, публични дегустации на вина, изложби, фолклорни прояви и др., които предизвикват силен интерес в чуждестранните туристи и им създават условия за неповторими преживявания.

ВИНЕНИ ПРАЗНИЦИ В ГЕРМАНИЯ

Празник на виното в Щутгарт. Провежда се всяка година в края на август, когато хиляди ценители и любители на напитката от цял свят пристигат в Щутгарт, за да посетят най-извествния празник на виното в Германия. В центъра на града на площад Шилер се сервират повече от 250 вида отбрани вина от Baden-Württemberg в многобройни декорирани павилиони. Вината са придружени от голямо разнообразия гастрономически специалитети от региона.

ВИНЕНИ ПРАЗНИЦИ В ИТАЛИЯ

В Италия един от най-необичайните винени фестивали се провежда в град Марино, близо до Рим. Тук може да се видят процесии със стратуи на Мадоната, церемонии за благословение на реколтата, шествия в ренесансови костюми, възпроизвеждане на тържественото излозане на местния сеньор-герой от битка при Лепанто и други пищни прояви, но най-интересното е – изхвърляне от градските фонтании на чисто вино, макар и за час.

ВИНЕНИ ПРАЗНИЦИ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Празник на виното в Бордо.  Провежда се ежегодно през месец юли в Бордо, най-големия в Европа площад Quinconces, на брега на река Гарона. В продължение на четири дни се провеждат разнообразни прояви – шествия, парад посветен на Бакхаус, изпълнения на световноизвестни певци и групи, изложби, посветени на виното и винопроизводството, екскурзии до лозови масиви и винарни, дегустации, както и голям пикник. Всичко това превръща Бордо в притегателен център за гастрономите и любителите на виното. Събитието се провежда на площ от 12 хектара, в 16 дегустационни павилиона, а броят на посетителите е около 250 000 души. Празникът се закрива с впечатляващ спектакъл с фойерверки.

Празника на „Божоле Нуво“.  Сравнително „млад“ празник, за разлика от множество други народни празници със столетна история – появява се във Франция в средата на XX век, продиктуван от чисто търговски съображения. Причините – виното от грозде сорт „гаме“, който традиционно отглеждат в Божеоле, забележимо отстъпва по качество на 

доста по-благородните напитки от Бургундия и Бордо. По правило божолето не може да се съхранява дълго, но пък узрява по-бързо от бургундските вина или бордото и поради това докато е младо се отличава с богат вкусов и ароматен букет. Отчитайки всички тези обстоятелства, винопроизводителит

По традиция началото на празника започват винопроизводителите от град Божоле. С факли от лозови пръчки те излизат с тържествено шествие на градския площад, където са поставени бъчви с младо вино. Точно в полунощ се избиват чеповете на бъчвите и под винените струи се подлагат чаши, купи и други съдове. Така символично „новото божоле“ започва ежегодно си пътешествие по Франция и целия свят. На този ден (четвъртък, м. Ноември) във всички магазини за вино, ресторанти и барове във Франция от ранна сутрин се дегустира младото вино, а по време на вечерята почти във всеки френски дом на масата се поставя бутилка „божуле нуво“.та. Идеята е сполучлива и има силен рекламен ефект, който довежда до съществено увеличаване на продажбите, а празникът оцелява години наред и понастоящем се отбелязва не само във Франция, но и в чужбина.е от Божоле решават да създадт настоящия винен празник, като обявавяват третия четвъртък на месец ноември за празник на виното от новата рекол

ВИНЕНИТЕ ПРАЗНИЦИ В ИСПАНИЯ

Виненият празник La Batalla de Clarete. В градчето Сан Асенсио (Ла Риоха, Испания) всяка година се провежда празник посветен на виното. Празникът носи названието La Batalla de Clarete – Битката с Кларет (вид първокласно червено вино). Провежда се ежегодно на 25 юли, в деня на Свети Петър. До сега се е състоял 25 пъти. Основното забавление на този ден се състои в провеждане на битка, в която главното „оръжия“ е първокачествено вино, което след даден сигнал всеки започва да излива върху „противниците“.

При последното състоялият се празник са били употребени 30 000 литра вино, в рамките на 2 часа. По време на самата битка се използват всякакви помощни средства – от кани до машини за пръскане на овощни дървета. Цялото количество вино се предоставя от Общината и винарските изби в града. Освен виното те предоставят на множеството и чирозо (вид колбас) и хляб. Веселието продължава и след привършване на виното, приготвено за битката, чак до разсъмване.

ВИНЕНИТЕ ПРАЗНИЦИ В АРЖЕНТИНА

Национален празник на гроздобера в Аржентина (Fiesta Nacional de Vendimia). В Мендоса, Аржентина се провежда най-грандиозният в света празник на виното, съпроводен с мащабни спектакли. Празникът е с над 70-годишна история. Продължава 3 месеца (от първите дни на януари до края на март) и е с най-голямата атракция на града, като предлага и най-богатата културна програма в страната. Той е своеобразна награда за събраната гроздова реколта и подготовка за следващата.

Провинция Мендоса е разделена на 18 административни единици. Първоначално всяка една от тях провежда местна Fiesta de Vendimia, ръководена от сценарист, който определя темата и представя спектакъл с между 100 и 500 танцьорки на сцената под звуците на фолклорни ритми. На финала на всеки спектакъл с гласуване се избира кандидатката, която ще представи административната единица на финала. Така започва празникът. Всяка община започва да празнува Вендимия от първите дни на януари, до карая на февруари. Онлайн магазин за вино Best Wine.

По този начин се избират 18 финалистки, по една от всяка община, които ще се борят за трона на Царицата на Вендимия.

Финалът се провежда в Мендоса, като градът няма своя кандидатка за трона, защото не притежава собствени лозя, но излъчва така наречената „домакиня“ на спектакъла. Заедно с това, многобройни винарни се включват във фиестата с дегустации на вино, разнообразни експозиции, свързани със винопроизводството, спортни състезания и турнири, многобройни театрални постановки, концерти на известни певци, групи и други мероприятия. Провеждат се различни ритуални прояви, като Освещаване на плодовете, Мачкане на гроздето и др., в които всемат участие над 10 000 души.

Един от най-очакваните моменти е „Белият път на кралиците“ (Via Blanca de las Reinas) – шествието на „каляските“ по централните улици на Мендоса. Всяка една от 18 общини има своя движеща се платформа, украсена по определен тематичен начин. Платформите са много пищни и атрактивни със светлини, звуци и музика. В това събитие вземат участи над 200 000 души. Провежда се през нощта. Магазин за вино Best Wine

Друго много популярно и очаквано събитие е т. нар. Carrousel. Платформите отново преминават пред града, но този път през деня. Стотици гаучоси на коне, странни карети, маскирани по определен начин хора съпътстват платформите, където се пресъздава събиране на реколтата от истински лози. В нощта след шествието е кулминацията на Празника на гроздобера.

От 1963 г. финалът се провежда в специоално декориран амфитетър, който може да побере до 21 000 души. Местата отрано се запълват от местни жители и мнгобройни туристи. Амфитеатърът е разположен между хълмове, които позволяват и на останалата част от огромното множество да наблюдава спектакъла без да заплаща за вход.

Финалът на празника се провежда по един от най-грандиозните сценарии в света. На сцената вземат участие от 700 до 1000 танцьори и артисти. Тази нощ се избира „Кралицата на гроздобера“, но преди това протича грандиозно и впечатляващо шоу, изпълнено със свтлини и цветове, танци, пресъздаване на различни сцени. На края чрез гласуване се избира Кралицата, която ще представлява Мендоса през цялата следваща година.

Винени празници, фестивали и винени фиести се провеждат и в други страни. В някои от тях те са с традиции, в други – организират се, с цел развиване на туристическа дейност. Много от тези прояви представляват сериозен ресурс за развитие и практикуване на винен туризъм.