Welcome to Bestwine

Братанови, България

Братанови, България

Близо до гр. Харманли, почти там където река Марица разделя Сакар планина от Източните Родопи, от няколко години винената карта на България има своето ново попълнение. Малката семейна винарна БРАТАНОВИ - резултат от усиления труд и отдаденост на един баща и неговите синове, е поела своята достойна мисия да възстанови родовата традиция. Върху слънчевите склонове на  Южен Сакар край с. Шишманово семейството засажда 24 ха лозя от  сортовете мерло, сира, каберне фран, рубин, шардоне и тамянка. Районът е екологично чист, достатъчно отдалечен от каквито и да е индустриални производства. Голяма част от земите преди засаждането на лозята са били необработвани в продължение на десетилетия и в почвата няма натрупани химикали.

В собствената винарна, открита за първата реколта през есента на 2010 г., вината се произвеждат в лимитирани партиди и с минимална технологична намеса. Силните симбиотични връзки между земята и гроздето, между различните сортове в купажите, а не на последно място и между бащата и неговите синове, дават идея за името на първата серия вина – “Symbiose” (Симбиоза).  А като израз на вярата, че следващото поколение ще продължи винената традиция, се раждат вината от серията The Successors“ (Наследниците). Всяко от тях отразява характера и предпочитанията на детето, чието име носи – Сира Елица, Шардоне Белослава и Розе Мария.

Винарна БРАТАНОВИ e сред членовете-учредители на Българска Асоциация на на Независимите Лозаро-винари (www.baiw.org) – „новата вълна“ български винопроизводители, които поставят акцент изразяването на тероара и прилагането на „занаятчийски“ методи за винификация.