Welcome to Bestwine

Братанови, България

Братанови, България

Винарна БРАТАНОВ е типичен семеен проект – сбъднатата мечта на един баща и двамата му синове да възстановят наследствената лозаро-винарска традиция след 50-годишно прекъсване… Към тях през 2015 г. се присъединява и завършилата в Дижон, Франция еноложка Мария Стоева.

44-те хектара собствени лозя са засадени в периода 2006 – 2018 г. с класическите благородни сортове мерло, сира, каберне фран, каберне совиньон, шардоне и вионие, както и с местните мавруд, рубин, гъмза и тамянка. Терените са разположен върху слънчевите хълмове на мистичната Сакар планина край с. Шишманово, гр. Харманли, Югоизточна България. Преминаващата наблизо р. Марица и проникващите по течението й ветрове от Егейско море оформят почти средиземноморски климат. Благодарение на разнообразието от почви, специфичния микроклимат и древните винарски традиции, които местните носят в кръвта си още от времето на траките, от Южен Сакар идват едни от най-тероарните и автентични вина на България.

За да си осигурят пълна независимост, през есента на 2010 г семейство Братанови откриват собствена винарна, където съвременните технологии се съчетават със занаятчийски подходи. Работи се умело с разнообразни дъбови бъчви и се експериментира смело, включително със спонтанни “диви” ферментации.

Силната симбиотична връзка между земята и лозите, между сортовете в купажа и между различните поколения, дава името на първата серия вина “Symbiose”. В серията “Single Vineyard” се представят вина от местни сортове, направени от най-доброто грозде от определени парцели – засега Тамянка и Мавруд.

През последните години емблематични за избата станаха и вината от серията “South Sakar Selection” – Chardonnay Sur Lie, червеният купаж от Мерло & Сира и сортовата Syrah Sans Barrique. През пролетта на 2018 бе представен и уникалният по рода си в целия свят купаж от Мерло & Каберне Фран & Рубин - 3-БЛЕНД.

Най-високият клас вина Private Reserve са купажите от селектирани бъчви с отлежаване на виното в тях минимум 24 месеца. Merlot Private Reserve 2013 бе наредено сред топ 10 на българските вина за 2016 г. на сп. ДиВино.

Философията, която екипът на Винарна Братанов следва неотклонно, е че вината им трябва да отразяват експериментаторския дух на своите създатели и произхода си от Южен Сакар, като оставят усещане за автентичност, топлота и характерна индивидуалност.

10 Продукт(а)

Задай в низходяща посока
на страница

Таблица  Списък 

  1. Червено Вино, ЕЛИЦА Сира Прайвит Ризърв 2015, Братанови, България

    Червено Вино, ЕЛИЦА Сира Прайвит Ризърв 2015, Братанови, България

    Сирата е новата звезда на Южен Сакар – районът, където този благороден сорт се развива най-добре в България. Това е четвъртата ни реколта на тази изключителна сира, която е кръстена на второто момиче в сем. Братанови, очарователната Елица. Купажът е прецизно направен от селекция на най-добрите 13 дъбови бъчви с различен обем и произход (български, унгарски и френски). Виното е съзряло 27 месеца в бъчвите и още 17 месеца в бутилка преди излизане на пазара през октомври 2019 г. Нефилтрирано – възможна е поява на благородна утайка. Лимитирано количество от 4 670 бутилки. Дегустационно описание: наситен виолетовочервен цвят с мастилени оттенъци. Разкриват се сложни и многопластови сортови аромати с подправкови акценти, тъмен шоколад и черешово конфи. Плътно и стегнато тяло с кадифена структура, което разкрива богати и дълбоки аромати на пипер, кардамон и кутия от пури, примесени с нежни цветисти нюанси на виолетки в края. Благороден пикантен завършек оставя неповторимо усещане за топлота и загатва сериозен потенциал за отлежаване 2029. Подходяща храна: меса от черно прасе, телешко, с пепър сос или просто запечени, както и с различни шоколадови десерти, особено от тъмен шоколад, суфле, дори с ментови подправки. Сервиране: Охладено при t 16–18 °C Вижте повече
  2. Червено Вино, Мерло Прайвит Ризърв 2015, Братанови, България

    Червено Вино, Мерло Прайвит Ризърв 2015, Братанови, България

    Мерлото се счита за емблематичен за Сакар сорт и с отличната 2015 реколта имахме възможност да покажем отново защо това е така. Купажът е прецизно направен от селекция на най-добрите 10 дъбови бъчви с различен обем и произход (унгарски, български и френски). Виното е съзряло 27 месеца в бъчвите и още 15 месеца в бутилка преди излизане на пазара през октомври 2019 г. Нефилтрирано – възможна е поява на благородна утайка. Лимитирано количество от 3 395 бутилки. Дегустационно описание: жив рубиненочервен цвят с медни отблясъци. Благороден нос с нотки на тютюн, кожа и билки. Комплексно и сочно тяло със зрели велурени танини, в което се преплитат нежни землисти акценти, какао, нюанси на черна боровинка и зелена маслина. Завършва с дълготраен и елегантен билков финал. Екстрактно и въздействащо вино с благородна осанка и сериозен потенциал за отлежаване 2029. Подходяща храна: печени червени меса (дивеч, телешки стек), включително с винени сосове на плодова основа, прясна паста с рагу от дивеч, отлежали жълти сирена, десерти с черен шоколад Сервиране: Охладено при t 16–18 °C Вижте повече
  3. Розе, МАРИЯ Сира Прайвит Ризърв 2018, Братанови, България

    Розе, МАРИЯ Сира Прайвит Ризърв 2018, Братанови, България

    Кръстено на красивата Мария и всички жени, носещи това древно име, това необичайно и сериозно розе от Сира е ферментирано спонтанно, с естествената микрофлора от лозето или т.нар. “диви” дрожди и е отлежало 9 месеца в използвани български 500-литрови бъчви. Виното не е стабилизирано на студ – възможна е поява на безвредна кристална утайка. Произведено в лимитирано количество от 1 370 бутилки. Дегустационно описание: предизвикателен светлокеремиден цвят със силно изявени медни отблясъци. Нежен загадъчен нос на горски плодове и тофи с нотки на мъх и тютюн. Стегнато и сухо тяло с добра свежест. Вкусът е богат и отличителен с комплексното си есенно ухание на шума и землисти нюанси, в комбинация със сладки подправки и ошаф. Едно нестандартно розе, подходящо за храна, което оставя дълготраен, запомнящ се плодово-пикантен послевкус. Подходяща храна: богати салати с риба тон, патешко с плодови сосове, агнешки стекчета (алангле), а също и пикантно къри Сервиране: охладено при t 10–12 °C Вижте повече
  4. Бяло Вино, БЕЛОСЛАВА Шардоне Прайвит Ризърв 2017, Братанови, България

    Бяло Вино, БЕЛОСЛАВА Шардоне Прайвит Ризърв 2017, Братанови, България

    Селекция от най-доброто шардоне за реколтата, ръстено на първото момиче в сем. Братанови – артистичната Белослава. Виното е ферментирано спонтанно, с естествената микрофлора от лозето или т.нар. “диви” дрожди и отлежало 10 месеца “сюр ли” върху фини утайки в общо пет 400 л. бъчви от български дъб. Виното не е стабилизирано на студ – възможна е поява на безвредна кристална утайка. Произведено в лимитирано количество от 2 675 бутилки. Дегустационно описание: фин и жив сламеножълт цвят. Мека ароматна атака на прясно изпечен хляб с масло, нежна ванилия и зряла бяла праскова. Елегантно, обло и маслено тяло с минерален финес, балансирано с отлична цитрусова свежест, кадифени нотки на печен лешник и бриош, билкови акценти и сено. Едно нежно и благородно южно бариково шардоне, което оставя дълъг съблазнителен спомен за сладки подправки и ванилов десерт. Потенциал за отлежаване 2025 Подходяща храна: бели меса (заешко, пилешко), печено агнешко със средиземноморски билки, свинско коремче с маслен сос, ризото и паста със сметанови сосове, равиоли с пълнеж от тиква, отлежали жълти сирена. Сервиране: Охладено при t 10–12 °C Оценено с 92 т. от един от най-добрите български сомелиери Георги Михов. Вижте повече
  5. Червено Вино, 3-БЛЕНД Каберне Фран & Мерло & Рубин 2015, Братанови, България

    Червено Вино, 3-БЛЕНД Каберне Фран & Мерло & Рубин 2015, Братанови, България

    Нашият “отговор” от Сакар на класическия “Бордо бленд”, в който “подправката” от Пти Вердо е заместена с местния сорт Рубин. В реколта 2015 променихме съотношението на сортовете, като сега преобладава Каберне Фран с 50 %, Мерлото участва с 35 % и Рубинът е увеличен до 15 %. Отлежаването е общо 36 месеца в различни по произход и обем бъчви и още 9 месеца в бутилката преди излизане на пазара през януари 2020. Изключително прецизна работа на енолога Мария Стоева в избирането на точните бъчви и пропорции от тях за направата на този бленд! Дегустационно описание: Наситен керемиден цвят с рубинов оттенък. Сложен нос с дълбоки нотки на мускус, орехова шума, нюанси на зряла черна череша, нежно допълнени от аромат на тъмен шоколад. Сочно и богато тяло със зрели, велурени танини, завършващи с дълъг и благороден финал със спомен за тютюн и кожа. Комплексно и същевременно елегантно вино, достойно за всяка колекция, с потенциал за положително развитие в бутилка поне до 2023 г. (а може би и до 2030 ...) Подходяща храна: ястия от дивеч (глиган, елен), задушено или печено агнешко, отлежали богати сирена Вижте повече
  6. Червено Вино, САН БАРИК Сира Уайлд Ферментид 2016, Братанови, България

    Червено Вино, САН БАРИК Сира Уайлд Ферментид 2016, Братанови, България

    Една типична и много натурална Сира (добавени само сулфити), изявяваща много чисто тероара на Южен Сакар. За първа година сирата ни ферментира спонтанно, с естествената микрофлора от лозето или т.нар. “диви” дрожди. Малолактичната ферментация също е спонтанна. Отлежала 12 месеца само в неутрален съд, без участие на дъб (“sans barrique” от френски) и с последващо развитие в бутилката от почти 2 г. преди пускане на пазара. Едно завършено и същевременно с отличен потенциал за отлежаване вино, носещо елегантния почерк на енолога ни Мария Стоева. Лимитирана партида от 4 720 бут. Виното не е филтрирано преди бутилиране – възможна е поява на благородна утайка! Дегустационно описание: Красив виолетов цвят с мастилени оттенъци. В носа се разкрива комплексна атака от аромати на зряла череша и черен шоколад с пиперени нюанси, които се преливат във вкуса, с допълнение на горски плодове и сливи. Елегантно кадифено тяло, с меки танини и завършващ подправков финес. Вкусно и комплексно вино. Потенциал за отлежаване 2026. Подходяща храна: пернат дивеч (яребици, пъдпъдъци) с плодови сосове, ризото с горски гъби, пуешко с кестени, средно зрели сирена Сервиране: Охладено при t 16–18 °C Вижте повече
  7. Червено Вино, СИМБИОЗА Мерло & Мавруд 2016, Братанови, България

    Червено Вино, СИМБИОЗА Мерло & Мавруд 2016, Братанови, България

    Дегустационно описание: Красив тъмнорубинен цвят с виолетови отенъци. Комплексен аромат на черни плодове, какао и ликорис. Сочният вкус с кадифени танини преминава в приятно пикантен финал. Подходяща храна: Средиземноморска кухня, месо на скара със зеленчуци, българско бяло сирене, млади жълти сирена. Сервиране: Охладено при 15 - 17 C, Вижте повече
  8. Розе, СИМБИОЗА Мерло & Сира 2018, Братанови, България

    Розе, СИМБИОЗА Мерло & Сира 2018, Братанови, България

    Дегустационно описание: Бистър ягодов цвят със сьомгови нюанси. Плодови аромати с акценти на червени горски плодове. Вкусът е свеж и хармоничен с приятна сладост. Вино със средно тяло и дълъг плодов финал. Подходяща храна: самостоятелно или със салати, свежи и меки сирена, омлети, ястия с агнешко и билки, Сервиране: Охладено при 11 C. Вижте повече
  9. Бяло Вино, СИМБИОЗА Шардоне & Вионие & Тамянка 2018, Братанови, България

    Бяло Вино, СИМБИОЗА Шардоне & Вионие & Тамянка 2018, Братанови, България

    Дегустационно описание: Цветът е нежен, със златисти отенъци. Впечатляващ аромат на полски цветя, зряла ябълка и восък. Хармоничният и свеж вкус оставя спомен за билки и тропически плодове. Подходяща храна: Богати салати, морски дарове, риба, вегетарианска паста, пица, ястия от пилешко месо с ароматни билкови сосове. Сервиране: Охладено при 11 C. Вижте повече
  10. Червено Вино, Мерло & Сира Селекция Южен Сакар 2015, Братанови, България

    Червено Вино, Мерло & Сира Селекция Южен Сакар 2015, Братанови, България

    Това е един смел, “нарушаващ правилата” купаж, в който сорт от Бордо (мерло) се комбинира със сорт от Долината на Рона (сира). За Южен Сакар обаче това се очертава като един от класическите купажи, тъй като двата сорта имат съвсем различна тероарна изява в този слънчев район. След първия ни експериментален купаж между мерло и сира през 2010, последван от великолепната 2013 реколта, дойде време и за новия бленд от 2015. Съотношението на сортовете е отново 50:50, като по-голяма част от виното е отлежало в неутрален съд (70%), а останалите 30 % - 18 месеца в различни по обем бъчви от български, френски и унгарски дъб. След вече почти 2 години в бутилката танините са омекотени и интегрирани, а различните компоненти във виното са хармонизирани и балансирани, с приятно изявен плодов характер. Официално на пазара от дек. 2018 г. Дегустационно описание: Красив и среднонаситен цвят с керемидени оттенъци. Впечатляваща комбинация от плодово-подправкови аромати с преобладаване на зряла слива и череша, с нюанси на кардамон и индийско орехче. Сочно и елегантно тяло с мека структура, нотки на кожа и ликорис, завършващо с фин и интригуващ послевкус на черен касис и тютюнев лист. Подходяща храна: дивечови ястия, барбекю, паста със сос Болонезе, жълти отлежали сирена. Сервиране: Охладено при t 16–18 °C Вижте повече

10 Продукт(а)

Задай в низходяща посока
на страница

Таблица  Списък