Нашият “отговор” от Сакар на класическия “Бордо бленд”, в който “подправката” от Пти Вердо е заместена с местния сорт Рубин. В реколта 2015 променихме съотношението на сортовете, като сега преобладава Каберне Фран с 50 %, Мерлото участва с 35 % и Рубинът е увеличен до 15 %. Отлежаването е общо 36 месеца в различни по произход и обем бъчви и още 9 месеца в бутилката преди излизане на пазара през януари 2020. Изключително прецизна работа на енолога Мария Стоева в избирането на точните бъчви и пропорции от тях за направата на този бленд!
Дегустационно описание: Наситен керемиден цвят с рубинов оттенък. Сложен нос с дълбоки нотки на мускус, орехова шума, нюанси на зряла черна череша, нежно допълнени от аромат на тъмен шоколад. Сочно и богато тяло със зрели, велурени танини, завършващи с дълъг и благороден финал със спомен за тютюн и кожа. Комплексно и същевременно елегантно вино, достойно за всяка колекция, с потенциал за положително развитие в бутилка поне до 2023 г. (а може би и до 2030 ...)
Подходяща храна: ястия от дивеч (глиган, елен), задушено или печено агнешко, отлежали богати сирена