Катаржина, България
НАШАТА ФИЛОСОФИЯ ЗА ВИНОПРОИЗВОДСТВО
„Виното се създава на лозята. Ние просто се грижим за него, докато то е в нашата изба"
Нашата цел е като използваме традиционните винарски техники да разкрием уникалността на нашето лозе, неговия тероар и да създадем вина, които носят елегантността и изискаността на „Стария свят" и намерим най-чистия баланс между плода, киселините, дъба и танините.
Katarzyna Estate се намира в един от най-благодатните райони за отглеждане на лозя в България и Европа.
Избата е позиционирана в най-южната част на България, на 2 км от с. Мезек и на около 7 км от Свиленград, в подножието на Източните Родопи. Местността е хълмиста, много живописна и все още прелестно дива. По хълмовете и в деретата растат типичните за района пирамидални тополи, нискорасъл дъб и габър, а долината на р. Марица е обрасла с гъсти върбови гори.
Земята е песъклива, камениста и бедна, поради което основните земеделски култури в района са сусам, тютюн, памук, бадеми, праскови, кайсии и грозде. В различните части на имението почвите са лесивирани канелени горски (Chromic luvisol), излужени канелени горски (Eutric cambisol) и рендзини (Rendzina).
Климатът е умереноконтинентален със силно изразено средиземноморско влияние. Важна предпоставка за благоприятното развитие на лозята в региона играе и своеобразният въздушен коридор, който се оформя между Сакар планина и Източните Родопи.
Характерните белези на този тип климат са топлото лято и меката зима (януарските температури са над 1С), сравнително малката годишна температурна амплитуда, есенно-зимния максимум на валежите ( средно годишно Количество на валежите от 696 mm) и липсата на устойчива снежна пок- ривка.Характерна е също и слънчевата, топла и сравнително продължителна есен.
Katarzyna Estate се намира в района с най-продължително слънчево греене, като през вегетационния период температурната сума достига 4000 С.
В различните части на имението почвите са Лесивирани канелени горски /Chromic luvisol/, Излужени канелени горски/Eutric cambisol/и Рендзини/Rendzina/
-
Червено Вино, KATARZYNA RESERVE Каберне Совиньон & Мерло 2012, Катаржина, България
Гроздето, което подбираме за това вино е много различно. Сортът Cabernet Sauvignon се намира в най-ниската точка на нашия масив, a сортът Syrah в най-високата. Интересното е, че почвата и на двете места е една и съща – средно излужена канелена горска. Гроздето се бере ръчно в касетки и внимателно се селектира. Преди обработка гроздето се темперира в хладилна камера за около 20h. Следва сортирането му на сортировъчни линии, ронкане, отново сортиране и мачкане. При 100% от партидата aлкохолната ферментация се провежда във френски дъбови бъчви от по 400л. Технологичният процес включва настойване на гроздовата каша при температура 7-10˚С, от 7 до 10 дни, ферментация при температура 27-29˚С от 7 до 9 дни и последваща мацерация с твърдите частици до 6 дни при температура 26-28˚С. За протичане на млечно-кисела ферментация виното е прехвърлено във френски дъбови бъчви от по 225л. Съзряване на виното в бутилка за 12-24 месеца. Виното се характеризира с наситен червен цвят с виолетов оттенък. Комплексен нос на зрели черни плодове, дребни горски плодове, подправки, шоколад и елегантен френски дъб. Заоблено, мощно тяло със зрели танини и дълъг, пикантен финал със спомен за мекота и сладост. Много добре се съчетава с ястия от дивечово месо, деликатесни ястия и шоколадови десерти. Подходящата температура за консумация е 18⁰-20⁰C Потенциал за отлежаване в бутилка – 15 години Вижте повече120,80 лв. -
Червено вино, ENCORE Малбек 2012, Катаржина
Интензивен цвят с рубинено- виолетов нюанс. Изключително зрял и концентриран аромат, вплитащ в себе си червени плодове, тютюн, черен пипер и добре интегриран дъб.
В богатият сочен вкус на виното ръка за ръка са преплетени мощ, дължина, елегантност, кадифе и зрели меки танини. Впечатляващ послевкус и вкусов аромат на зрели горски плодове.
-
Червено Вино, ENCORE Сира 2017, Катаржина, България
Всяка година Encore Syrah се произвежда от специално подбрано и селектирано грозде, от специфично разположено място в нашия масив, където надморската височина е най-високата точка в нашето лозе – 160m. Гроздето се бере ръчно в касетки и внимателно се селектира. Преди обработка гроздето се темперира в хладилна камера за около 20h. Следва сортирането му на сортировъчни линии, ронкане, отново сортиране и мачкане. При 70% от партидата aлкохолната ферментация се провежда във френски дъбови бъчви от по 400л, а за останалите 30% от нея, алкохолнта ферментация се осъществява във ферментатори от неръждаема стомана от по 10м³ и 15м³. Технологичният процес включва настойване на гроздовата каша при температура 7-10˚С, от 7 до 10 дни, ферментация при температура 27-29˚С от 7 до 9 дни и последваща мацерация с твърдите частици до 6 дни при температура 26-28˚С. За протичане на млечно-кисела ферментация виното е прехвърлено във френски дъбови бъчви от по 225л. 100% от купажа съзрява в дъбови бъчви за 10 месеца. Виното се характеризира с наситен червен цвят с виолетов нюанс. Интензивен аромат на зрели горски плодове и тютюневи нотки, кафе и шоколад, подплатени с елегантен френски дъб. Вкусът е елегантен, с богат вкусов аромат, дълъг финал и кадифен послевкус. Много добре се съчетава с ястия от пуешко месо, сьомгови риби, пикантни деликатеси или печени червени меса. Подходящата температура за консумация е 18⁰-20⁰C Потенциал за отлежаване в бутилка – 15 години Вижте повече -
Бяло Вино, LE MAGNIFIQUE Шардоне 2014, Катаржина, България
Изключително внимателният подбор на грозде се прави от много малка част от нашия лозов масив, известна като “Дренажа”, характерна с определена надморска височина 129m. Гроздето се бере ръчно в касетки и внимателно се селектира. Преработва се по класическа технология, която включва темпериране на гроздето в хладилна камера за 20h до температура 10-12˚С, сортиране, ронкане, смачкване, настойване, отцеждане и пресоване. Следва бистрене на мъстта и алкохолна ферментация при температура 16-21˚С. В тази схема се включва алкохолна ферментация и съзряване във френски дъбови бъчви. Съзряване на виното в бутилка за 8-12 месеца. 100% от партидата, отлежава във френски дъбови бъчви за период от 10 месеца. Виното се характеризира с наситен жълт цвят със зелени нюанси. Концентрираният аромат е съвкупност от жълт плод, ванилия, фин френски дъб. Вкусовият аромат кореспондира напълно с аромата на виното, което е отличителна черта за висококачествено вино с характер и собствен профил. Във вкуса, виното се отличава с изключителен баланс, финес и мекота. Финалът е дълготраен и оставя много положителни впечатления. Много добре се съчетава с отлежали италиански сирена, месни салати, морски дарове, ястия от дребен дивеч, десерти с бял шоколад. Подходящата температура за консумация е 12⁰-14⁰C Потенциал за отлежаване в бутилка – 10 години Вижте повече -
Червено Вино, LA VERITE Каберне Фран 2015, Катаржина, България
Последно засаденият парцел в нашия масив с площ 1.48ha, се превърна в изключително подходящо място за отглеждане на сорта Cabernet Franc. Почвата, надморска височина от 140m и всички други климатични особености на района, добринасят за отглеждането на висококачествено грозде. Гроздето се бере ръчно в касетки и внимателно се селектира. Преди обработка гроздето се темперира в хладилни камери за около 20h. Следва сортирането му на сортировъчни линии, ронкане, отново сортиране и мачкане. За 70% от партидата алкохолната ферментация се провежда във френски дъбови бъчви от по 400л, а за останалите 30% от нея алкохолната ферментация се осъществява във ферментатори от неръждаема стомана от по 10м3 и 15м3. Технологичният процес включва настойване на гроздовата каша при температура 7-10˚С от 7 до 10 дни, ферментация при температура 27-29˚С от 7 до 9 дни и последваща мацерация с твърдите частици до 6 дни при температура 26-28˚С. За протичане на млечно-кисела ферментация виното е прехвърлено във френски дъбови бъчви от по 225л. 100% от купажа съзрява във френски дъбови бъчви за 10 месеца. Виното се характеризира с богат и наситен пурпурен цвят. Класен и хармоничен, ароматът на виното съчетава концентрирани нюанси на подправки, черен пипер, черни плодове и изящен френски дъб. Вкус, включващ хармония от обем, сладост, кадифеност, интензивен вкусов аромат и изключителна дължина. Много добре се съчетава с пикантни ястия, ястия от едър дивеч или сушени меса. Подходящата температура за консумация е 18⁰-20⁰C Потенциал за отлежаване в бутилка – 15 години Вижте повече -
Червено Вино, QUESTION MARK Каберне Совиньон & Мерло 2016, Катаржина, България
Нашият лозов масив имa два парцела със сортовете Cabernet Sauvignon и Merlot, с почви типични за района – канелена горска и надморска височина 120/130m. Качеството и характерът на тези лозя определят същността на това емблематично за Katarzyna Estate вино. Гроздето се бере ръчно в касетки и внимателно се селектира. Преди обработка гроздето се темперира в хладилна камера за около 20h. Следва сортирането му на сортировъчни линии, ронкане, отново сортиране и мачкане. При 70% от партидата aлкохолната ферментация се провежда във френски дъбови бъчви от по 400л, а за останалите 30% от нея, алкохолнта ферментация се осъществява във ферментатори от неръждаема стомана от по 10м³ и 15м³. Технологичният процес включва настойване на гроздовата каша при температура 7-10˚С, от 7 до 10 дни, ферментация при температура 27-29˚С от 7 до 9 дни и последваща мацерация с твърдите частици до 6 дни при температура 26-28˚С. За протичане на млечно-кисела ферментация виното е прехвърлено във френски дъбови бъчви от по 225л. 100% от купажа съзрява в дъбови бъчви за 9-10 месеца. Виното се характеризира с интензивен, наситено червен цвят с виолетови оттенъци. Носът е експлозия от подправки, дим, зрели горски плодове и изящно вплетена дървесина. Виното е пленяващо и обемно, тялото е кадифено с нотки на ванилия, шоколад и узрели боровинки. Дългият финал и елегантен послевкус придават класата на това незабравимо вино. Много добре се съчетава с ястия от едър дивеч, зрели сирена или печени червени меса. Подходящата температура за консумация е 18⁰-20⁰C Потенциал за отлежаване в бутилка – 15 години Вижте повече -
Бяло Вино, KATARZYNA Шардоне 2019, Катаржина, България
Лимитирано производство от 5000 бутилки. Гроздето се бере ръчно в касетки и внимателно се селектира. Преработва се по класическа технология, която включва темпериране на гроздето в хладилна камера за 20h до температура 10-12˚С, сортиране, ронкане, смачкване, настойване, отцеждане и пресоване. Следва бистрене на мъстта и алкохолна ферментация при температура 15-19˚С. В тази схема се включва алкохолна ферментация и съзряване във френски дъбови бъчви. 100% от партидата, отлежава във френски дъбови бъчви за период от 8 месеца.мана. Виното се характеризира с интензивен жълто-зелен цвят. Концентриран и хармоничен аромат на тропически плодове, ядки и препечен хляб. Балансиран и елегантен вкус, характеризиращ се с умерена свежест. Вкусовият аромат кореспондира напълно с ароматния профил. Финалът на виното оставя дълготраен послевкус. Много добре се съчетава с отлежали сирена, бели меса, рибни ястия, топли салати. Подходящата температура за консумация е 12⁰-14⁰C Потенциал за отлежаване в бутилка – 7 години Вижте повече -
Червено Вино, KATARZYNA Рубин 2017, Катаржина, България
Гроздето се бере ръчно в касетки и внимателно се селектира. Преди обработка гроздето се темперира в хладилна камера за около 20h. Следва сортирането му на сортировъчни линии, ронкане, отново сортиране и мачкане. При 70% от партидата aлкохолната ферментация се провежда във френски дъбови бъчви от по 400л, а за останалите 30% от нея, алкохолнта ферментация се осъществява във ферментатори от неръждаема стомана от по 10м³ и 15м³. Технологичният процес включва настойване на гроздовата каша при температура 7-10˚С, от 7 до 10 дни, ферментация при температура 27-29˚С от 7 до 9 дни и последваща мацерация с твърдите частици до 6 дни при температура 26-28˚С. За протичане на млечно-кисела ферментация виното е прехвърлено във френски дъбови бъчви от по 225л. 100% от купажа съзрява в дъбови бъчви за 10 месеца. Виното се характеризира с наситен тъмно червен цвят с виолетови оттенъци. Концентриран зрял аромат на подправки и черни плодове. Балансиран вкус, съчетаващ в себе си мощ и елегантност. Приятната сладост, дължината и усещането за кадифе в устата, правят това вино запомнящо се. Много добре се съчетава с червени меса, сирена или пикантни ястия. Подходящата температура за консумация е 18⁰-20⁰C. Потенциал за отлежаване в бутилка – 15 години Вижте повече -
Червено Вино, KATARZYNA Мавруд 2018, Катаржина, България
Katarzyna Mavrud е вино направено с много внимание и стремеж да се получи висококачествен продукт от български сорт, който става все по интересен сред световните винени критици. Гроздето се бере ръчно в касетки и внимателно се селектира. Преди обработка гроздето се темперира в хладилни камери за около 20h. Следва сортирането му на сортировъчни линии, ронкане, отново сортиране и мачкане. За 70% от партидата алкохолната ферментация се провежда във френски дъбови бъчви от по 400л, а за останалите 30% от нея алкохолната ферментация се осъществява във ферментатори от неръждаема стомана от по 10м3 и 15м3. Технологичният процес включва настойване на гроздовата каша при температура 7-10˚С, от 7 до 10 дни, ферментация при температура 27-29˚С от 7 до 9 дни и последваща мацерация с твърдите частици до 6 дни при температура 26-28˚С. За протичане на млечно-кисела ферментация виното е прехвърлено във френски дъбови бъчви от по 225л. 100% от купажа съзрява в дъбови бъчви за 10 месеца. Виното се характеризира с наситен червен цвят с виолетови нюанси. Ароматът на виното е плетеница от червени и черни плодове, подправки и благороден френски дъб. Вкусово виното е сочно, умерено и с невероятна елегантност и баланс. Вкусовият аромат кореспондира напълно с ароматния профил. Финалът на виното е фин и дълготраен. Много добре се съчетава с риба или гъши дроб, пикантни ястия, сирена или червени меса. Подходящата температура за консумация е 18⁰-20⁰C Потенциал за отлежаване в бутилка – 15 години Вижте повече -
Червено Биовино, KATARZYNA BIO Мерло & Сира 2016, Катаржина, България
Katarzyna Estate е сертифицирана за преработка на биологично грозде и производство на биологично вино. При винификацията на на био грозде, най-важното е да няма пресичане с потока на конвенционалното грозде. Гроздето се бере ръчно в касетки и внимателно се селектира. Преди обработка гроздето се темперира в хладилни камери за около 20h. Следва сортирането му на сортировъчни линии, ронкане, отново сортиране и мачкане. Алкохолната ферментация се осъществява във ферментатори от неръждаема стомана от по 10м3 и 15м3. Технологичният процес включва настойване на гроздовата каша при температура 7-10˚С, от 7 до 10 дни, ферментация при температура 27-29˚С от 7 до 9 дни и последваща мацерация с твърдите частици до 6 дни при температура 26-28˚С. За протичане на млечно-кисела ферментация виното е прехвърлено във френски дъбови бъчви от по 225 л. Виното се характеризира с интензивен червен цвят с виолетови оттенъци. Концентриран и хармоничен аромат на зрели червени плодове, подправки, фини нюанси на класен френски дъб. Във вкуса виното се характеризира с обем, финес, закръглени танини, сочност и изразен вкусов аромат. Изцяло натуралният характер на виното се допълва от дългия и запомнящ се финал. Много добре се съчетава с червени меса, паста, топли предястия с пилешко месо. Подходящата температура за консумация е 18⁰-20⁰C 100% от купажа съзрява във френски дъбови бъчви за 9 месеца. Потенциал за отлежаване в бутилка – 10 години Вижте повече