Румелия, България
Винарска изба “Румелия” е създадена през 2006 г. в гр. Панагюрище.
Един от най-ярките символи на града е световноизвестното Панагюрско златно съкровище – уникален паметник на древната тракийска цивилизация. Траките са се славели като прочути и изкусни майстори на вино, за което свидетелства още Омир. Ние високо ценим утвърдените традиции от миналото в изкуството и тайнството за правене на вино, съчетаваме ги със съвремена техника и технология, за да предложим собствен стил и подчертан характер на нашите вина.
Избата разполага с производствен цех, подземна изба за бъчви, бутилираща линия, лаборатория, уютна дегустационна и неповторима атмосфера, в която гостите могат да усетят, че винопроизводството е изкуство, виното – магия, а вината на “Румелия” – истинска наслада.
Винарска изба “Румелия” преработва качествено грозде, събрало слънчевите лъчи на Златна Тракия – предпоставка и гаранция за високото ниво на предлаганите вина. Избата е оборудвана по най-модерна технология за производство на елитни червени вина, чиито стил и финес се дължат на стриктния контрол на качеството на всяка партида грозде. Капацитетът на избата е за преработка на 500-600 тона грозде годишно – за производството на 400-500 хиляди бутилки вино на година. Подземната изба разполага с бъчви от френски, американски и български дъб – с капацитет 1000 барици.
-
Червено Вино, Румелия Мерло 2011, Румелия, България
Високо качествено грозде от собствени лозя с контролиран добив. След микровинифициране, полученото вино отлежава 4 години в нови дъбови бъчви. Отлежаването продължава и в бутилка. Виното е с жив, плътен наситено-рубинен цвят. Отличава се с богат комплексен аромат, в който се долавя сладко от зрели къпини, печени сини сливи, подправки, шоколад и канела. Вкусовата атака мощно експлодира в устата като създава усещане за мекота, обем, трайност и дължина. Чудесен плодов финал, остава чувство за топлина допълнено сот усещане за кадифени танини. Вижте повече -
Червено Вино, Румелия Сира 2016, Румелия, България
Селектирано вино от най -добрите бъчви на избата. Гроздето е от собствени лозя с контролиран добив, ръчно брано и сепарирано на зърна. Ферментацията е в малки иноксови съдове. Виното отлежава 36 месеца в дъбови бъчви. Румелия Сира Резерва е впечатляващо вино с дълбок, наситен до непрогледен цвят и комплексен аромат от зрели, черни плодове, сладки подправки и билки. Откроява се печена синя слива и тъмен шоколад. Вкусът е хармоничен, с пикантна свежест и сладост. Послевкусът е дълъг и запомнящ се с кадифени танини и печени плодове. Фино вино за червени меса и мезета. Препоръчва се декантиране. Вижте повече -
Червено Вино, Румелия Мавруд 2016, Румелия, България
Ръчно брано грозде от собствени лозови масиви, с контролиран добив на 24.10.2013 г. След допълнително сортиране в избата, този местен сорт се микровинифицира в иноксови съдове. Полученото вино е отлежало в нови американски барици за 30 месеца, а след това и в бутилка. Виното е с наситен плътен цвят. Ароматът е интензивен, плодово пикантен, с мастилен характер. Вкусът е стегнат, плътен, с усещане за топлина и свежест. Тялото е богато, с приятни танинени и свежест. Дългият послевкус остава спомен за минералност и качествена дървесина. Отлежава 36 месеца в американски барик. Огромен потенциал за стареене в бутилка. Вижте повече -
Червено Вино, Ерелия Сира/Каберне Совиньон/Мерло/Мавруд 2014, Румелия, България
„Ерелия” е вино от най-високия клас на избата и е съчетало в себе си предимствата на четири сорта червено грозде – Сира, Каберне Совиньон, Мерло и Мавруд. Всичките сортове грозде са от собствено производство (собствените лозови масиви) с контролиран добив. Винифицирани са поотделно, като към всеки е подходено индивидуално. Прилагани са технологични практики като студена мацелация, пижаж, ремонтаж, делистаж, батонаж и др. След тихата ферментация вината са заложени във френски и американски бъчви, където са съхранявани 18 месеца. „Ерелия” е завладяващ купаж червено вино с непрогледен индигово–виолетов цвят, фин аромат на черен плод, кадифена атака, следвана от чудесен баланс на вкуса, сочна плодовитост, споена с елегантен дъб, много добра танинова структура и продължителен послевкус. Подходящо за червени меса. Името Ерелия произлиза от старото име на с. Смилец – Ерелия, в землището на което са разположени лозовите масиви. Вижте повече -
Червено Вино, Мерул Мерло Резерва 2011, Румелия, България
Високо качествено грозде от собствени лозя с контролиран добив. След микровинифициране, полученото вино отлежава 4 години в нови дъбови бъчви. Отлежаването продължава и в бутилка. Виното е с жив, плътен наситено-рубинен цвят. Отличава се с богат комплексен аромат, в който се долавя сладко от зрели къпини, печени сини сливи, подправки, шоколад и канела. Вкусовата атака мощно експлодира в устата като създава усещане за мекота, обем, трайност и дължина. Чудесен плодов финал, остава чувство за топлина допълнено сот усещане за кадифени танини. Вижте повече -
Червено Вино, Мерул Каберне Совиньон Резерва 2015, Румелия, България
Стилно вино, съзряло над 12 месеца в малки дъбови бъчви тип Барик, с наситен гранатов цвят, зрял многопластов аромат с нюанси на касис и боровинка, препечени тонове и карамел, акценти на сушени плодове и подправки. Вкусът е хармоничен с добра плътност и дълъг ароматен финал. Препоръчват се по-комплексни и ароматни храни, като се избяват по-мазните варианти. Червени меса, патешко месо, пуешко месо, както и дивеч са сред най-подходящите за тези вина. Добре се съчетават и ако към ястията има сосове, най-вече гъбени сосове. От сирената най-добре биха се съчетали сирената Кантал (Cantal) и Сеинт-Нектар (Saint-Nectar). Определено виното има нужда от повече време, за да доразвият и омекотят характера си в бутилката. Препоръчва се консумацията да не е по-рано от четвъртата година от бутилирането им. Най-подходящата температура за консумацията им е между 16 и 17°C. Вижте повече -
Червено Вино, Мерул Резерва Селекция Мавруд/Мерло/Каберне Совиньон 2015, Румелия, България
Висококачествено вино, съчетало в себе си предимствата на древния български сорт Мавруд с класическите Мерло и Каберне совиньон, съзряло над 12 месеца във Френски барици и развило комплексен букет от зрял плод, сухи листа, ванилия и тютюн. Вкусът е стегнат и балансиран със зрели танини и топъл финал. Вижте повече -
Червено Вино, Мерул Мавруд Резерва 2014, Румелия, България
Мерул Резерва Мавруд е вино от уникален местен български сорт грозде Мавруд от региона на Панагюрище, Западна Тракия. Гроздето е изцяло от собствени лозови масиви със стриктно контролиран добив. Eлегантно вино от уникалния български сорт Мавруд, съзряло в малки бъчви тип Барик, с рубиненочервен цвят и керемидени отенъци. Ароматът е многопластов с нюанси на препечено, дим, сухи листа, подправки и смола. Вкусовият комплекс е с добра плътност и мекота. Финалът е дълъг със зрели танини и плодове. Вижте повече -
Червено Вино, Мерул Мерло 2016, Румелия, България
Гроздето за това класно младо вино “ Мерул” Мерло е грижливо подбрано от лозовите масиви на Тракийската низина и чрез умело съчетаване на местните традиции и съвременните технологии създадохме вино с дълбок рубинен цвят,богат аромат на зрели черни плодове , балансиран мек вкус и подобаващо дълъг завършек. Много добро както за консумация в момента, така и за отлежаване. Добър избор на компания за това вино е дребният пернат дивеч (фазани, яребици…), червени печени меса (на фурна, на скара или на барбекю), а ако избирате подходящо сирене заложете на необработените пресовани сирена – Ементал, Комте, Грюер. Насладете им се при температура между 15 и 17°С. Вижте повече -
Червено Вино, Мерул Каберне Совиньон 2016, Румелия, България
Елегантно сухо вино с привлекателен рубинен цвят произведено от сорта Каберне совиньон. Вино с наситен аромат, обогатен с типичните нюанси на сорта. Вкусът е хармоничен и балансиран. Вижте повече